Haarlem, 11 September 2023

Chunk Works neemt nu deel aan de European Blockchain Sandbox van de Europese Commissie die tot doel heeft de uitdagingen rondom regelgeving van blockchain/distributed ledger-technologie op te pakken. Chunk Works’ oplossing focust zich met name op optimale databeveiliging voor bedrijven en consumenten in de EU. Het bedrijf voegt zich bij een selecte groep gerenommeerde partijen, waaronder ABN Amro, Rabobank en het Fraunhofer instituut.

De “blockchain” van Chunk Works gaat verder dan cryptocurrency. Het gebruikt distributed ledger technology (DLT) om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van data te garanderen, zonder de gebruikelijke cryptomunt. Er is terecht veel aandacht voor de excessen met cryptomunten, maar in de regelgeving moet er ook gelet worden op het nut van de bredere technologie en zaken als de impact op privacy en AVG/GDPR. De innovatie van Chunk Works zorgt ervoor dat bedrijven en consumenten in de EU optimaal profiteren van de verhoogde databeveiliging die gedistribueerde technologieën als DLT bieden. Het bedrijf kijkt uit naar de dialogen met toezichthouders binnen de sandbox.

Chunk Works’ DLT-gebaseerde Universal Security Layer (USL) is het antwoord op de voortdurend veranderende bedreigingen in cyberbeveiliging. De oplossing is modulair ontworpen vanuit het idee van adaptiviteit. Met deze flexibiliteit lost het niet alleen huidige uitdagingen op het gebied van databeveiliging op, zoals hacks en dataverlies, maar kan het ook anticiperen op toekomstige bedreigingen, zoals die van quantum computing. Innovatieve functies zoals cryptoflexibiliteit, post-quantum hybride encryptie, autonoom dataherstel en federatieve authenticatie creëren een nieuwe standaard voor dataveiligheid in de digitale wereld.

Dennis Schouten, co-founder & partnermanager: “We zijn trots op onze nauwe samenwerking met enkele grote internationale partners en zitten momenteel in de laatste fase om ons white-label product te integreren bij een Nederlandse klant. Terwijl we onze internationale voetafdruk vergroten, blijven we actief op zoek naar Nederlandse partners. Door ook in Nederland samen te werken met bedrijven in databeveiliging willen we de BV Nederland beschermen tegen de gevaren van quantum-computing in de nabije toekomst. De gesprekken met Nederlandse toezichthouders zullen helpen met het creëren van duidelijkheid over de juiste toepassing van deze innovatieve technologie binnen de huidige wettelijke kaders.”

Chunk Works is een Haarlemse start-up die zich concentreert op het ontwikkelen van DLT-software. Peter Willemsen, Head of Engineering van Chunk Works: “Onze gezonde paranoia is in feite onze kracht. Als het op beveiliging aankomt, gaan we altijd uit van het ergste scenario. Daarom is onze software zo ontwikkeld dat deze eenvoudig kan worden aangepast aan nieuwe dreigingen. Het biedt de flexibiliteit om de beveiligingsniveaus per use case in te stellen en aan te passen wanneer dat nodig is. Gebruikers van onze oplossing zijn zo voorbereid op elke uitdaging in het steeds veranderende digitale landschap.”

Over Chunk Works

Chunk Works biedt organisaties de tools om op een veilige, betrouwbare en kosteneffectieve manier controle over hun data te houden. Het doel is om bij te dragen aan een veiligere en rechtvaardigere digitale toekomst, omdat datalekken en hacks niet langer een kwestie zijn van “als” maar “wanneer”.

Het paradepaardje van het bedrijf, Universal Security Layer, is ontworpen om in te zetten op bestaande infrastructuur, waaronder servers op locatie, publieke en private clouds, IoT-apparaten, tools van derden en zelfs verouderde platformen. Het is een white-label oplossing ontworpen om alle bestaande systemen en data-infrastructuren te beschermen tegen (quantum-computing) aanvallen.

Over de European Blockchain Regulatory Sandbox

De European Blockchain Regulatory Sandbox voor innovatieve use cases met Distributed Ledger Technologies (DLT) is een initiatief van de Europese Commissie. De sandbox creëert een pan-Europees kader voor regelgevingsdialogen om de rechtszekerheid voor innovatieve oplossingen op het gebied van blockchaintechnologie te vergroten. Blockchain en andere distributed ledger technologies zijn innovatieve ontwikkelingen die worden ingezet in sectoren zoals energie & nutsvoorzieningen, onderwijs, gezondheidszorg, mobiliteit, financiën & verzekeringen, en logistiek.

De Europese Blockchain Sandbox is opgezet om de dialoog tussen regelgevers en innovators te vergemakkelijken. Juridisch advies en begeleiding op het gebied van regelgeving worden aangeboden in een vertrouwelijke omgeving. De dialogen zullen worden gehouden in verschillende sectoren en geografische regio’s, wat zal helpen bij het identificeren en communiceren van best practices in het belang van de bredere EU/EEA blockchain gemeenschap. De sandbox staat open voor use cases op basis van elk type blockchain.

Meer informatie is beschikbaar op https://chunkworks.net/press/ of door contact op te nemen met bas.vansambeek@chunkworks.net. Een mediakit met logo’s, een uitgelichte afbeelding/post-thumbnail en een infographic zijn beschikbaar op https://chunkworks.net/mediakit/